Magna Carta Holy Grail, eerste luisterbeurt (review)

Op het album van Jay-Z, Magna Carta Holy Grail valt meteen op dat hij duidelijk z’n vraagtekens zet bij het vertrouwen in God en de angst om een slechte vader te zijn.

MCHG staat in het teken van van een uiterst merkwaardige reclamecampagne met Samsung. Op 4 July, 00:01 gaat het album van Jay-Z namelijk al ”platinum”. Samsung heeft namelijk voor 5 miljoen dollar, één miljoen albums gekocht om gratis te verdelen onder de Galaxy gebruikers.

Magna Carta Holy Grail refereert naar de zelfmoord van Kurt Cobain, hij behandelt onder ander z'n haat-liefde verhouding met de paparazzi.

Magna Carta Holy Grail refereert naar de zelfmoord van Kurt Cobain, hij behandelt onder ander z’n haat-liefde verhouding met de paparazzi.

Dat was tenminste het plan, om voor de Europeanen 6 uur(tijdverschil) in de ochtend het album beschikbaar te maken voor het downloaden. Dit was alleen niet het geval, kort nadat het album werd vrijgegeven ontstonden er ‘’99 problems” met het downloaden. Volgens betrouwbare bronnen werden er in het eerste uur 20 miljoen aanvragen ontvangen om het album te downloaden, dit zorgde er voor dat de app crashte. Een paar uur later weet ik dan eindelijk MCHG te bemachtigen, niet via Samsung maar door andere wonderen van het Internet.

Het album begint met een stukje gepijnigde zang van Justin Timberlake, die duidelijk veel emotie in z’n zang legt, wat zorgt voor een sterk begin. Waarna Jay-Z het overneemt met zoals altijd een stabiele rap en ”delivery”. Hij behandelt onder andere de geschiedenis van de slavernij in Amerika, de historische rol van Obama en de Amerikaanse kijk op Cuba. Jay-Z wilde duidelijk dat zijn fans geen woord van z’n raps zouden missen, door een week voor de release al z’n songteksten uit te lekken.

Er is een zee van verschil met z’n vorige album ‘Blueprint III (2009)’ waarin hij duidelijk wilt laten merken dat hij de No. 1 MC is. Lyricaal gezien probeert Jay-Z met MCHG duidelijk ‘The Black Album’ te evenaren, Jay-Z staat bekend om z’n vele nummer 1 hits, en hij blijkt commercieel zeel succes te zijn. Hij geeft ook toe dat hij meer een commerciële rapper is geworden: “If skills sold, truth be told/I’d probably be lyrically Talib Kweli.” 

Al met al komt het erop neer dat Jay-Z weer met een uiterst sterke album komt, en begint het erop te lijken dat je hem ”the Bob Dylan of rap.” (Open Letter) mag noemen. Het klinkt een beetje egoïstisch, mede omdat niet alle tracks op Magna Carta Holy Grail van een hoog niveau zijn. Maar het feit dat Jay-Z zich kwetsbaar opstelt en met zijn voortdurende humor met veel plezier rapt over belangrijke zaken, hij zeker op weg is om de Bob Dylan van rap te worden.

Tracklist:
1.
 Holy Grail (feat. Justin Timberlake)
2. Picasso Baby
3. Tom Ford
4. FuckWithMeYouKnowIGotIt (feat. Rick Ross)
5. Oceans (feat. Frank Ocean)
6. F.U.T.W.
7. Somewhere In America
8. Crown
9. Heaven
10. Versus
11. Part II (On the Run) (feat. Beyonce)
12. Beach Is Better
13. BBC (feat. Nas, Justin Timberlake, Beyonce, Swizz Beatz, Pharrell & Timbaland)
14. Jay-Z Blue
15. La Familia
16. Nickels and Dimes

Plaats een reactie